Cum a fost la ComuniHealthCare ediția #6 din 21 noiembrie 2024
Vă mulțumim pentru participarea la Webinarul ComuniHealthCare din 21 noiembrie 2024, prima ediție a ComuniHealthCare în format exclusiv online, dedicat profesioniștilor din sistemul de sănătate: manageri de clinici și spitale din România, medici, asistente medicale, antreprenori în domeniul sănătății.
Ne-am bucurat de prezența a patru vorbitori de excepție: dr. Simona Radu Răuță , av. Cătălina Bordianu, Valentina Saygo și Camelia Lung.
Înregistrarea și materialele de la webinar sunt disponibile pentru toți participanții până la data de 31 decembrie 2024 – linkurile de acces sunt în e-mailul de informare pe acest subiect.
Calitatea actului medical începe cu educație, inclusiv în domenii conexe practicii medicale. Am inițiat seria de evenimente ComuniHealthCare din dorința de a contribui la calitatea actului medical, unde atât medicii, cât și pacienții sunt protejați și acționează în siguranță. Într-un context medical dinamic, clinicile se confruntă cu o competiție tot mai mare. Pentru a se menține în top, clinicile trebuie să ofere nu doar servicii medicale de top, ci și o gestionare optimă a aspectelor financiare și administrative. Prin adoptarea celor mai bune practici fiscale și a unor proceduri de resurse umane bine definite, clinicile pot asigura un mediu de lucru stimulativ pentru personal și pot optimiza eficiența operațională. O echipă medicală motivată și bine pregătită este, în acest context, factorul cheie pentru succesul pe termen lung.
Dacă nu ați reușit să vă înscrieți la timp pentru ediția a 6-a a ComuniHealthCare, desfășurată pe 21 noiembrie, aveți posibilitatea de a achiziționa accesul la înregistrarea webinarului și la materialele aferente, disponibile în curând.
Câteva informații despre Panelul 1: Pacientul
Dr. Simona Radu Răuță, medic primar psihiatru, psihoterapeut, master în filozofie, a explicat, în cadrul prelegerii „Comunicarea în diada medic-pacient” că emoțiile sunt un sistem de semnalizare care ne ajută să percepem și să ne orientăm mai rapid în mediul înconjurător. Știm că anxietatea este emoția de bază a persoanei care se prezintă la medic. În primul rând, aceasta este cauzată de simptome – oamenii tind să se concentreze asupra zonei de pericol și să maximizeze efectele negative. De asemenea, la anxietatea pacientului contribuie și faptul că întâlnește cu o persoană necunoscută, că merge într-un loc nefamiliar și sentimentul de vulnerabilitate față de medic, care, de multe ori, efectuează o examinare fizică. Acest lucru îl face pe pacient să se simtă expus. Anxietatea are rolul de a identifica rapid pericolele din mediu și de a maximiza șansele de supraviețuire. În această stare, concentrarea devine dificilă, deoarece anxietatea și concentrarea activează zone diferite ale cortexului.
Din perspectiva medicului, un medic bun este acela care este foarte bine pregătit profesional.
Din perspectiva pacientului, un medic bun este acela care:
- îl ascultă și îi transmite pe tot parcursul consultației că este preocupat de binele său;
- creează un spațiu de dialog;
- explică fără a fi autoritar;
- răspunde întrebărilor și ia în considerare planurile și preocupările pacientului atunci când elaborează tratamentul.
Pacientul nu are cunoștințele medicului și nu știe cât de experimentat este acesta. Deși, aparent, sunt disponibile în mediul online informații despre medici, atunci când trebuie să meargă la medic, întrebarea pacientului rămâne: „Cunoașteți un medic bun?” – adică un medic cu care pacientul poate comunica și căruia îi poate pune întrebări.
Câteva informații despre Panelul 2: Binele
A doua prelegere din seria celor patru sesiuni ale Webinarului ComuniHealthCare, ediția #6, a fost susținută de av. Cătălina Bordianu Calangiu, avocat Baroul București, expert în etică medicală, drept medical și malpraxis, care a detaliat un subiect de importanță crucială în domeniul medical: „PROFILAXIA MALPRAXISULUI”. O prelegere intensă, maraton, cu multe informații importante pentru participanți, informații care vor putea fi reluate la revizionarea înregistrării prelegerii.
Av. Cătălina Bordianu a răspuns la întrebări importante, precum:
- De ce îi vorbesc pacientului: ca să îl fac bine sau ca să se simtă bine?
- Cum îl fac pe pacient să aibă încredere în mine și să nu mă dea în judecată?
- De ce au nevoie pacienții în ziua de azi?
- Ce îi determină pe pacienți să dea în judecată medicii?
- Cum transformăm o zonă de risc maxim într-una de risc minim?
- Cum gestionăm așteptările pacientului astfel încât acestea să fie realiste, iar încrederea să nu devină o problemă?
- Care sunt tipurile de răspundere pentru medic în caz de malpraxis?
Av. Cătălina Bordianu a subliniat rolul consimțământului informat, o componentă intrinsecă a actului medical, care nu poate fi disociată de acesta. S-a discutat despre importanța prezentării clare a riscurilor, evidențiind faptul că, fără o informare completă prealabilă, consimțământul nu este valabil, chiar dacă este semnat. Lipsa consimțământului informat, fie înainte, fie după actul medical, poate atrage răspunderea juridică pentru malpraxis.
Câteva informații despre Panelul 3: Banii
În cadrul prelegerii cu tema „Despre Bani”, Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal, ne-a oferit o prezentare clară și practică despre gestionarea financiară și fiscală în domeniul medical. Pornind de la provocările actuale, a subliniat importanța înțelegerii și adaptării la schimbările legislative și a oferit soluții concrete pentru optimizarea activității fiecărei clinici sau cabinet medical.
Câteva puncte cheie din prezentare:
- TVA și excepțiile specifice sectorului medical
Valentina Saygo a explicat în detaliu regimul de scutire a TVA în domeniul medical:
- Scutirea nu se aplică pentru:
o Servicii fără impact asupra sănătății (ex. servicii estetice care nu au scop medical, albirea dinților, etc.).
o Certificatele și rapoartele de expertiză medicală, studiile clinice sau dispozitivele medicale.
- Cum procedăm în practică? Ce recomandare a făcut Valentina? Găsiți răspunsul în prelegere.
- Capitaluri proprii și balanța contabilă
- Capitalurile proprii negative reprezintă un risc major pentru stabilitatea financiară a firmei și reduc șansele de a accesa finanțări sau credite.
- Monitorizarea marjei de profit este foarte importantă. Aceasta trebuie analizată lunar și trebuie luate măsuri din timp.
- Digitalizarea fiscală: schimbările anului 2025
Valentina a atras atenția asupra cerințelor de digitalizare fiscală care devin obligatorii:
- SAF-T (Declarația 406): Impune raportarea detaliată a tuturor tranzacțiilor firmei către ANAF.
- ETVA (eFactura și TVA precompletat): Este necesar să se verifice corectitudinea datelor înainte de depunere, pentru a evita erorile.
- Rolul contabilului în gestionarea afacerii medicale
Este cel mai bine ca managerii/ antreprenorii din domeniul medical să lucreze îndeaproape cu contabilul pentru înregistrarea corectă a operațiunilor, mai ales că acesta poate deveni un partener activ în gestionarea afacerii.
Valentina Saygo a subliniat că 2025 va aduce provocări, dar și oportunități prin digitalizarea fiscală. Este important ca fiecare medic antreprenor să-și cunoască afacerea, să analizeze constant datele financiare și să colaboreze eficient cu contabilul. Înțelegerea banilor și a regulilor fiscale reprezintă cheia unei afaceri stabile și de succes.
Câteva informații despre Panelul 4: Personalul
Prelegerea „Atragerea și motivarea personalului medical”, susținută de Camelia Lung, expert în legislație HR și GDPR, ne-a oferit o perspectivă amplă și umanistă asupra motivației angajaților, concentrându-se pe diverse aspecte, de la nevoile fiziologice, sociale și cognitive, până la respectul interpersonal și impactul managerilor asupra echipei.
Motivarea membrilor echipei nu este un lucru simplu pentru un manager. Trebuie găsită soluția optimă pentru fiecare. Este foarte utilă realizarea unui chestionar. Evaluarea salariaților, obligatorie anual conform legislației muncii, poate include și o secțiune referitoare la gradul de satisfacție al angajaților. Chestionarul poate identifica nemulțumirile și problemele cu care se confruntă personalul, pentru a găsi soluții adecvate.
Respectul față de persoană este un factor motivator esențial. În momentul în care un manager respectă și sprijină angajații în momentele dificile, aceștia vor fi motivați să performeze și să nu-l dezamăgească. Astfel, respectul reciproc devine cea mai simplă formă de motivare.
Managerul trebuie să gândească strategiile necesare pentru a-și păstra angajații. Este parte a echipei, lucrează împreună cu oamenii și folosește resursele materiale și umane în mod eficient. Un manager bun este un profesionist și un om care știe să inspire respect și să construiască o echipă unită. Un manager motivațional este alături de oameni, observă ce funcționează și ce nu, prevede problemele și gândește strategii pentru satisfacerea angajaților.
Există și motivații negative, care, din păcate, mai sunt practicate în unele unități sanitare. Nu putem lucra în echipă, nu putem avea un mediu armonios și nu este recomandat să creștem organizația pe baza acestui tip de motivație negativă. Pentru că, deși pe termen scurt se obține un rezultat dorit, pe termen lung, apare extenuarea, burnout-ul, iar personalul nu va mai munci cu satisfacție. Atunci când un angajat se trezește dimineața să meargă la locul de muncă cu anxietate, insatisfacție și lipsă de entuziasm, rezultatele dorite nu vor apărea.
Factorii motivaționali pozitivi vor duce la creșterea loialității medicilor față de clinică, la îmbunătățirea reputației, la creșterea motivației și implicării lor, precum și la reducerea fluctuației și a riscului de competiție directă între clinica noastră și cabinetele private.
Camelia Lung a abordat și subiectul privind cea mai bună modalitate de gestionare a relațiilor cu medicii colaboratori ai clinicii, medici care au și cabinete private de practică, oferind o perspectivă clară și bine argumentată asupra acestuia.
Am menționat mai sus câteva fragmente din prelegerea susținută de Cami Lung. Informațiile complete și soluțiile concrete, direct aplicabile în mediul medical de către profesioniștii din sănătate, în curând, în înregistrarea prelegerii.
Dacă doriți să luați legătura cu specialiștii noștri prezenți la ComuniHealthCare ediția 6, vă invităm să vă salvați datele lor de contact:
Simona Radu Răuță, medic primar psihiatru, psihoterapeut, master în filozofie:
LinkedIn: Simona Radu-Rauta
Telefon: +40 723 707 548
Cătălina Bordianu Calangiu, avocat Baroul București, expert în etică medicală, drept medical și malpraxis:
Facebook: Catalina Bordianu sau Bordianu și Asociații
LinkedIn: Catalina Elena Bordianu Calangiu
YouTube: Bordianu și Asociații
Website: www.bordianusiasociatii.ro
Email: catalina.bordianu@bordianusiasociatii.ro
Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal:
Facebook: Valentina Saygo
LinkedIn: Valentina Saygo
YouTube: Valentina Saygo
Blog: www.valentinasaygo.ro
Email: valentina.saygo@askfor.ro
office@askfor.ro
Camelia Lung, expert legislație HR și GDPR:
Facebook: IC Consulting Cluj-Napoca
LinkedIn: Camelia (Pantea) Lung
Website: icconsulting.ro
Email: iccons@gmail.com și office@icconsulting.ro
Telefon: +40 745 019 696
Vă mulțumim pentru încredere și pentru participare.
Dacă nu ați reușit să vă înscrieți la timp pentru ediția a 6-a a ComuniHealthCare, desfășurată pe 21 noiembrie, aveți posibilitatea de a achiziționa accesul la înregistrarea webinarului și la materialele aferente, disponibile în curând.
Să ne revedem cu bine, la ediția #7 a ComuniHealthCare!